Home / Nieuws & Blogs / Nationaal wegenbestand, aanverwante kaartdata als open data beschikbaar

Nationaal wegenbestand, aanverwante kaartdata als open data beschikbaar

| 25 januari 2012

Het Nationaal Wegen Bestand van Rijkswaterstaat en de BRT Achtergrondkaart, TOP10NL en Bestuurlijke Grenzen van het Kadaster zijn vanaf 23 januari 2012 als open data beschikbaar via Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK). Een mooie stap! En ik word helemaal vrolijk als ik dan in de licentie lees "PDOK levert zonder contracten en kleine lettertjes".

Alweer een hele tijd geleden besloot de overheid dat overheidsdata open beschikbaar moet zijn, behalve in uitzonderingsgevallen ("open, tenzij"). Voor geodata is het dan nu eindelijk zo ver, na enige ruzie met commerciële kaartaanbieders. PDOK biedt een webdienst (API) waarmee iedereen de geodata kan inzetten voor eigen applicaties.

PDOK stelt daarbij geen kleine lettertjes. Iedereen krijgt toegang - mits men fair omgaat met de toegang. Zo mag je gebruik niet leiden tot excessief piekgebruik, en is onwettig gebruik verboden (hoewel ik niet goed weet hoe je kaartdata voor onwettige doelen kunt gebruiken, maar goed Regel 34 geldt natuurlijk).

Wat me wél verbaasde, is dit verbod:

Gebruik van de PDOK-webservices om een kopie van bestanden op te bouwen (het “leegtrekken” van de voorziening).

De data is onder een open licentie geplaatst, zoals verderop staat:

Onder PDOK Fair Use worden alleen webservices en bestanden met een “open” licentie aangeboden (Publiek domein en Creative Commons 0, BY en incidenteel BY-SA).

En deze licenties staan expliciet toe dat mensen een complete kopie maken van de bestanden. Dus afgezien van de situatie dat het leegtrekken tot overbelasting leidt, zie ik niet waarom men dit zou willen verbieden.