Home / Nieuws & Blogs / Nieuwe ICT-wetgeving per 1 januari 2014

Nieuwe ICT-wetgeving per 1 januari 2014

| 1 januari 2014

In 2014 komt er weer de nodige nieuwe wetgeving voor ICT-ondernemers. Zoals u van ons mag verwachten, zetten wij de belangrijkste zaken op een rijtje.

De meeste impact zal de wetswijziging consumentenwetgeving gaan krijgen. Hoewel deze formeel nog niet is aangenomen, wordt algemeen verwacht dat deze in juni dit jaar van kracht zal worden. Deze wet raakt álle ondernemers die met consumenten zaken doen, of ze nu webwinkeliers zijn of alleen met stenen winkels werken.

Voor uw belastingaangifte als ondernemer krijgt u geen aangiftebrief meer. U moet voortaan zelf in de gaten houden dat u op tijd aangifte doet en betaalt. Er is wel een handige zoekhulp voor het aangifte-, aanslag-, of beschikkingsnummer bij een betalingskenmerk.

Wilt u klanten laten betalen met acceptgiro's, dan moet u de IBAN-acceptgiro gaan gebruiken. De oude acceptgiro is vanaf nu verboden. Dit zal met name belangrijk zijn voor webwinkels, die immers een achterafbetaalmethode moeten aanbieden aan hun klanten. En acceptgiro is een populair achterafbetaalmiddel.

Ook goed om te weten: de bedrijfschapppen verdwijnen. Voor met name webwinkels was het nog wel eens een verrassing dat zij onder een bedrijfschap vielen (zoals het Hoofdbedrijfschap Detailhandel) en daarvoor moesten betalen.

De KVK en Syntens fuseren tot het digitale Ondernemersplein. Hier vindt u onder meer het Handelsregister.

Als innovatief bedrijf kunt u nu tot 45% innovatiekrediet aanvragen.

De thuiskopievergoeding blijft hetzelfde. Overigens geldt er op deze regeling een vrijstelling professioneel gebruik professionele gebruikers die regelmatig lege cd's, dvd's en dergelijke inkopen voor uitsluitend eigen zakelijk gebruik (en KvK-registratie hebben).

Wat dat betreft: of downloaden uit illegale bron legaal blijft in Nederland, hangt af van een in 2014 te verwachten uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Deze moet in het kader van de thuiskopievergoeding bepalen hoe mag worden omgegaan met thuiskopievergoedingen voor dergelijke downloads, en een uitspraak kan zijn dat dergelijke downloads gewoon verboden moeten worden. Ook liggen er vragen over blokkeren van sites als The Pirate Bay.

De Gedragscode promotionele kansspelen gaat veranderen. Er zijn nu 20 in plaats van 13 trekkingen toegestaan bij een kansspel ter promotie van producten of diensten. Maar u bent nu verplicht om altijd álle prijzen uit te reiken, ongeacht het aantal deelnemers. En de Kansspelautoriteit mag toezicht uitoefenen op hoe u dit uitvoert.

Vooralsnog géén wet in 2014 is het Wetsvoorstel Versterking Computercriminaliteit, waarin onder meer een ontsleutelplicht voor verdachten zou komen alsook een hackbevoegdheid voor de politie.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte bij andere nieuwe juridische ontwikkelingen. Abonneer u op onze nieuwsbrief als u maandelijks het laatste nieuws wilt ontvangen.