Home / Nieuws & Blogs / Nieuwe regelgeving etikettering geldt ook voor webshops

Nieuwe regelgeving etikettering geldt ook voor webshops

| 2 oktober 2014

Vanaf 13 december 2014 zijn verkopers verplicht om te voldoen aan de href="http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2011R1169:20111212:NL:PDF">Verordening betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.

De etikettering van levensmiddelen moet garanderen dat de consumenten beschikken over volledige informatie over de inhoud en samenstelling van deze producten om hun gezondheid en hun economische belangen te beschermen.

Niet alleen het etiket, maar ook de informatie op websites, reclame-uitingen en zelfs mondelinge communicatie (ik zie het voor me) moet aan de nieuwe eisen voldoen.

De Verordening geeft aan dat de nieuwe regels ook gelden voor levensmiddelen die online worden verkocht. Deze nieuwe regels gelden dus ook voor webwinkeliers!

Welke informatie je precies als webwinkelier moet vermelden  is te vinden in artikel 9 van de Verordening.

Zo geldt voor voorverpakte levensmiddelen die online worden verkocht dat de informatie voor de consument beschikbaar is voordat de aankoop plaatsvind. Daarnaast moet alle verplichte informatie ook bij aflevering beschikbaar zijn.

Betekent dit dan dat je de informatie ook echt op de website moet zetten? Ik vrees van wel. De informatie moet immers voor de consument beschikbaar zijn en gemakkelijk toegankelijk (art.12 lid 1). De consument moet er dus bij kunnen zonder erom te hoeven vragen. Verstrekken op verzoek van de consument is daarmee niet voldoende.

Voor niet-voorverpakte levensmiddelen die online worden verkocht (verse waren) geldt dat alleen alle stoffen die allergieën of intoleranties kunnen veroorzaken vermeldt moeten worden. Die etiketteringseisen en de lijst van te vermelden stoffen  is te vinden in artikel 44 en bijlage II van de Verordening.

Het toezicht van dit alles ligt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ( href="https://www.vwa.nl/">NVWA).