Home / Nieuws & Blogs / Tweede Kamer neemt Consumentenwet aan

Tweede Kamer neemt Consumentenwet aan

| 25 september 2013

Gisteren heeft de Tweede Kamer de wijzigingen betreffende de “consumentenrechten” (waar wij al zo vaak over berichtten) aangenomen. Het gaat om wijzigingen in het met name het Burgerlijk Wetboek waarbij vooral de regelgeving rondom Koop op Afstand op de schop gaat.

Wij zijn al geruime tijd bezig met informatie te verstrekken over deze wijzigingen. U kunt href="https://webwinkelrecht.nl/diensten/juridisch-advies/toekomstige-wetgeving/">hier kijken voor een overzicht. Verwacht wordt niet dat de Eerste Kamer nog roet in het eten gaat gooien. Dat komt ook doordat de regelgeving vanuit Europa komt en er sprake is van maximumharmonisatie. De regels moeten geïmplementeerd worden in de wet zoals ze worden aangereikt door Europa.

Uiteindelijk moeten de regels al gaan gelden vanaf half december dit jaar, waarna het opvolgende half jaar geldt als termijn waarbinnen bijvoorbeeld webshops alles kunnen/mogen aanpassen. Of die datum in december gehaald wordt, is de vraag. In Nederland worden dit soort vastgelegde implementatiedata nog al eens overschreden.

Hoewel de wet dus vrijwel zeker op alle punten vastligt, liet de minister href="http://www.thuiswinkel.org/nieuws/opstelten-deelt-zorgen-thuiswinkel.org-over-herroepingstermijn">weten dat er wel ruimte is tot evaluatie, hetzij wel in een later stadium. Dit omdat hij ook de bezorgdheid deelt over een aantal punten uit de wet die in de praktijk wel eens tot problemen zouden kunnen leiden.