Home / Nieuws & Blogs / Van visie tot realisatie: een Interview met Mark Zijlstra van ICTRecht

Van visie tot realisatie: een Interview met Mark Zijlstra van ICTRecht

| 8 juli 2024

Hoe ben je bij ICTRecht terechtgekomen en wat doe je precies?

Een aantal jaar geleden raakte ik in gesprek met onze CEO (Steven Ras) en het bleek dat we een gezamenlijk visie hebben op innovatie binnen de juridische wereld. Technologie speelt hierin een belangrijke rol. Naar aanleiding van dit gesprek ben ik in dienst gekomen bij ICTRecht om de Legal Tech afdeling verder uit te bouwen.

Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor de Legal Tech afdeling waarin we bedrijven en overheden adviseren over het verbeteren van de (interne) juridische dienstverlening en hoe technologie een meerwaarde kan hebben bij het versnellen of verbeteren van processen. Dit – uiteraard – bezien door een juridische bril. De inhoudelijk kwaliteit van de dienstverlening staat voor ons bovenaan.

"De mooiste projecten zijn degene waar we een zichtbare impact maken door processen te verbeteren of te automatiseren waarbij de kwaliteit gewaarborgd blijft."
Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik kan niet spreken van een typische of een doorsnee werkdag, eigenlijk is dit elke dag anders en dat is juist wat het werk als Legal Tech Consultant interessant maakt. We houden ons bezig met diverse disciplines zoals proces- en projectmanagement maar beoordelen ook in hoeverre de kwaliteit van de juridische inhoud gewaarborgd kan worden. Dit betekent dat de ene dag vol zit met klantafspraken en snel schakelen met onze partners (softwareleveranciers) terwijl de andere dag in het teken staat van daadwerkelijke implementatie van software.

Gezien de aard van ons werk overleggen we veel met de klant en denken we actief mee. Op die manier maken we veel impact. 

Waarom heb je voor deze functie gekozen en wat vind je leuk aan je werk?

Ik heb een juridische maar ook bedrijfskundige achtergrond. In deze functie komen de twee werelden samen. Het is bijzonder gevarieerd en je krijgt in korte tijd te maken met veel verschillende personen en bedrijven. Daarnaast hebben we een ontzettend leuk team met ieder een eigen specialiteit, dit zorgt voor een fijne dynamiek.

Wie ben je in je vrije tijd?

Mijn vrije tijd besteed ik op dit moment vooral samen met mijn vriendin en twee (jonge) dochters. Het werk bij ICTRecht kan ik goed combineren met mijn gezinssituaties waardoor ik de belangrijke momenten van mijn opgroeiende dochters mee kan maken. Daarnaast sport ik graag en vind ik het leuk om zo nu en dan op een feestje te staan (ook dat laatste zit wel goed bij ICTRecht).

Welke verantwoordelijkheden en vrijheden komen er bij jouw functie kijken?

Ik ben verantwoordelijk voor het Legal Tech team en ik stuur dit team samen met twee collega’s aan. Dit doen we vanuit inhoudelijk expertise maar we kijken hier ook vooral naar innovatieve kansen in de markt. Hierin proberen we de medewerkers zoveel mogelijk vrijheid te geven om ook zelf met initiatieven en ideeën te komen. Daarnaast bieden we veel flexibiliteit bij de uitvoer van de werkzaamheden. We merken dat dit een erg positief effect heeft op het team en dat de medewerkers een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. 

Wat kun je vertellen over het team waar je in zit?

Binnen het Legal Tech team hangt er erg ontspannen sfeer. Aangezien we ons bezig houden met innovatie, zijn we veel bezig met nieuwe en relatief onbekende onderwerpen. Dit betekent dat we elkaars hulp nodig hebben bij het onderzoeken van bepaalde zaken. We werken graag samen en staan voor elkaar klaar om te helpen, dit brengt een grote mate van saamhorigheid met zich mee.

Kun je een project of opdracht benoemen waar je trots op bent?

De mooiste projecten zijn degene waar we een zichtbare impact maken door processen te verbeteren of te automatiseren waarbij de kwaliteit gewaarborgd blijft. 

We hebben diverse grote projecten afgerond waar we door de inzet van technologie impact hebben kunnen maken. Zo hebben we voor een overheidsinstantie een groot aantal contracten geanalyseerd waardoor er snel inzicht was in de risico’s en bijzonderheden van de contracten. We hebben een organisatie die actief is in groene energie geholpen bij het efficiënter inrichten van het contractproces, enerzijds door de processen beter in te richten en anderzijds door inzet van slimme technologie. 

Wat kun je vertellen over de doorstroommogelijkheden binnen ICTRecht?

ICTRecht is een ‘platte’ organisatie dus de managementlaag is erg klein. Dit maakt het een erg prettige omgeving om in te werken. Deslaniettemin zijn er veel doorgroeimogelijkheden, zeker op de inhoud. We hebben een expertteam met gedreven professionals die zich volledig focussen op een specifiek onderwerp. Binnen ons team zijn er collega’s die zich volledig hebben toegelegd op een bepaalde oplossing of technologie. 

Naarmate je doorgroeit binnen ICTRecht kun je diverse kanten op. Voorbeelden zijn aansluiten bij klantgesprekken, verdere verdieping of expert worden op een specifiek vlak.

Heb je nog tips voor sollicitanten?

Sollicitanten moeten zich voorbereiden op een informele maar professionele werkomgeving. Binnen ICTRecht zijn we gedreven om ons expertschap te laten zien op een innovatieve manier. Technologie zit in ons DNA. Als je op zoek bent naar een traditioneel kantoor, dan is ICTRecht geen goede match, maar als je graag de juridische markt wil opschudden en op zoek bent naar innovatieve manieren om juridische kennis toe te passen, dan ben je van harte welkom!

Benieuwd naar de huidige vacatures bij ICTRecht? Klik hier