Home / Nieuws & Blogs / Verbod op gratis plastic tasjes geldt niet voor webwinkels

Verbod op gratis plastic tasjes geldt niet voor webwinkels

| 26 januari 2016

November vorig jaar schreef ik al over de inwerkingtreding van de Regeling beheer verpakking, waarin het verbod op het gratis verstrekken van plastic tasjes is opgenomen. Daarin beschreef ik de onduidelijke gevolgen voor webwinkels. Nu is eindelijk duidelijk geworden dat het verbod grotendeels niet geldt voor webwinkels.

De Regeling beheer verpakking is eind december gepubliceerd in de Staatscourant. Met betrekking tot webwinkels is er een aanpassing geweest, waardoor de Regeling grotendeels niet geldt voor webwinkels. Die aanpassing is opgenomen in de toelichting bij de wet:

“Het, al dan niet dichtgesealde, plastic zakje om vlees(waren), de plastic kledinghoes om bijvoorbeeld gereinigde kleding en de plastic verzendzak die webwinkels gebruiken voor het verzenden van hun producten, worden niet beschouwd als een draagtas.”

Strikt genomen is de Regeling nog wel van toepassing op webwinkels, maar wordt alleen de plastic verzendzak die webwinkels gebruiken voor het verzenden van hun producten niet beschouwd als een draagtas. Wanneer webwinkels in de verzendzak bij een bestelling nog een extra plastic draagtas leveren (een draagtas met handvaten zoals in fysieke winkels), dan mag die extra draagtas niet gratis verstrekt worden.

Als een webwinkel dus alleen gebruik maakt van een verzendzak om de producten te verzenden, dan is de Regeling daar niet op van toepassing en kan die verzendzak gewoon gratis verstrekt worden.