Home / Nieuws & Blogs / Vijf tips om cybercrime te voorkomen

Vijf tips om cybercrime te voorkomen

| 2 oktober 2013

Vorige week mocht ik een masterclass cybercrime (bestrijding van) verzorgen voor de Week van de Ondernemer. Een leuke uitdaging! En daarbij werd ik door NuZakelijk geïnterviewd: hoe href="http://www.nuzakelijk.nl/wvdo/3583397/vijf-tips-cybercrime-voorkomen.html">voorkom je cybercrime? Vijf praktische tips.

Cybercrime bestrijden is voor een groot deel gezond verstand. De meeste computerinbraken worden helaas veroorzaakt door mensen die niet goed opletten of te makkelijk van vertrouwen zijn. (Oké en doordat veel software zo lek is als een mandje.)

Mijn vijf tips:

1. Werk met sterke wachtwoorden, en gebruik een wachtwoordmanager in de browser om deze te beheren.

2. Zorg dat updates van Windows en applicaties actueel zijn. Misbruik ligt vaak aan gaten in verouderde software.

3. Open geen bijlagen waar je niet om hebt gevraagd, hoe aardig je tante ook is of hoe uitnodigend de mail ook klinkt. Virussen verspreiden zich door bijlagen en kunnen daarbij realistisch uitziende mails sturen van bekenden.

4. Klik nooit op hyperlinks in e-mails als het gaat om belangrijke sites, zoals de bank of webmail van de werkgever. De oudste truc van e-mailoplichters is een nepmail van zo’n instantie met een gecamoufleerde hyperlink. Vervolgens log je in bij de oplichter en kan deze met je wachtwoord aan de haal.

5. Maak dagelijks backups en test ze. Zorg er daarbij voor dat je met de backup uw gehéle systeem terug kunt zetten. Een virus kan je harde schijf wissen, en de laptop kan ouderwets worden gestolen natuurlijk. Hoe ga je dan verder?

Hebben jullie nog tips?