Home / Nieuws & Blogs / Webwinkels van politieke partijen voldoen niet aan de wet- en regelgeving

Webwinkels van politieke partijen voldoen niet aan de wet- en regelgeving

| 9 januari 2007

De webwinkels van de vier grote politieke partijen (CDA, PVDA, VVD en de SP) voldoen niet aan de wet- en regelgeving. Dit blijkt na het uitvoeren van de juridische website scan op de webwinkels door ICTRecht. Met name de Wet koop op afstand wordt niet nageleefd.

De webwinkels dienen aan te geven dat consumenten een bedenktijd van 7 werkdagen hebben. Geen van de webwinkels spreekt over deze bedenktijd. De gevolgen voor de webwinkels zijn groot. Het niet voldoen aan deze informatieplicht leidt er namelijk toe dat de consument tot drie maanden na ontvangst van het product de overeenkomst kan ontbinden.

Wanneer de consument besluit om daadwerkelijk over te gaan tot ontbinding van de overeenkomst, zijn de politieke partijen verplicht binnen 30 dagen de koopprijs terug te betalen. De Wet koop op afstand geeft echter niet aan binnen welke termijn de consument de artikelen moet retourneren. De bedenktijd is overigens niet van toepassing op de volgende producten:

  • producten die door de koper zijn gespecificeerd (bijvoorbeeld een zelf samengesteld t-shirt)
  • producten die duidelijk persoonlijk van aard zijn (bijvoorbeeld een vlag met een foto van jezelf);
  • kranten en tijdschriften;
  • producten die snel kunnen bederven of verouderen.

Naast de genoemde webwinkels van de politieke partijen zijn er nog vele andere webwinkels die niet voldoen aan de wet- en regelgeving. Juist van een politieke partij zou een consument toch mogen verwachten dat er wordt voldaan aan de wet- en regelgeving.

Zie tevens de berichten op Webwereld en Nu.nl.