Home / Nieuws & Blogs / Welke producten kunnen naar hun aard niet worden geretourneerd?

Welke producten kunnen naar hun aard niet worden geretourneerd?

| 15 september 2010

De Wet Koop op Afstand biedt de webwinkelier die levert aan consumenten de mogelijkheid om bepaalde producten en diensten uit te sluiten van het herroepingsrecht. Eén van deze uitsluitingen zijn zaken die naar hun aard niet kunnen worden teruggezonden. Na een kleine Google-sessie is al snel te zien dat de meeste webwinkeliers deze bepaling niet op de juiste manier intepreteren. Zo zijn er webwinkels die geneesmiddelen, natuurlijke vijanden – zoals de roofmijt – en hygiënische producten op deze grond uitsluiten van het herroepingsrecht. Er is zelfs één webwinkel die beweert dat bepaalde producten vanwege de aard van de klant niet kunnen worden geretourneerd! Ik hoop maar dat dit een schrijffout is.

Het lijkt erop dat veel webwinkeliers deze uitsluiting, wellicht door de taaie juridische bewoording, zien als een vrij in te vullen uitsluiting: een soort van restbepaling. Is een bepaald product niet onder een van de andere uitzonderingen te scharen, dan lijkt het wel of men denkt “O, maar dan is mijn product naar zijn aard niet retourneerbaar”. Helaas werkt dit niet zo.

Onder “naar zijn aard niet kunnen worden teruggezonden” vallen alleen producten waarvan het echt fysiek onmogelijk is deze aan de verkoper terug te sturen. Een geneesmiddel komt per post en kan dan natuurlijk ook weer per post worden teruggestuurd. Deze uitkomst is voor het merendeel van de webwinkeliers dan ook waarschijnlijk teleurstellend: naast elektriciteit en leidingwater is het mij echter nog niet gelukt een ander product te bedenken wat onder deze uitsluiting zou kunnen vallen.

Dit betekent uiteraard niet dat alle producten die teruggestuurd kunnen worden niet van het herroepingsrecht kunnen worden uitgesloten. Mocht een product namelijk voor de verkoper op enige wijze zijn waarde verliezen, bijvoorbeeld doordat het kan bederven of persoonlijk van aard is, dan kan dat product op grond van andere uitsluitingen in dezelfde wet worden uitgesloten. Welke producten onder voornoemde uitsluitingen vallen is echter ook niet altijd duidelijk en weer een geheel andere discussie.

Zeker weten dat u voldoet aan alle relevante webwinkel regelgeving?

Webwinkels hebben te maken met speciale juridische eisen. Zo schrijft de wet voor dat u zich moet identificeren, dat uw algemene voorwaarden op een specifieke manier moeten worden aangeboden en dat u in een privacyverklaring moet toelichten wat u doet met persoonlijke informatie.

> Aanvragen van webshop scan of maak zélf juridische webwinkel documenten