Home / Nieuws & Blogs / Wij waren op de Global Privacy Summit 2022!

Wij waren op de Global Privacy Summit 2022!

| 29 april 2022

Het grootste evenement voor privacy professionals van over de hele wereld. Dat is de Global Privacy Summit (GPS) van de International Association of Privacy Professionals (IAPP). Een samenkomst in de Amerikaanse hoofdstad van meer dan 5.000 professionals vanuit alle uithoeken van de wereld die met elkaar de nieuwste ontwikkelingen op privacygebied bespreken. Onze Peter en Lisette waren er wederom bij!

Sterke line-up op goed bezochte GPS

De GPS is vanwege de pandemie twee keer uitgesteld en was mede daarom misschien wel extra goed bezocht. Dat kan natuurlijk ook heel goed te maken hebben met allerlei nieuwe en spannende ontwikkelingen op privacygebied. Of wellicht dat de sterke line-up van sprekers daaraan ook bij heeft gedragen.

Zahra Mosawi, die als voormalig commissaris van de ‘Access to Information Commission’ van Afghanistan een indrukwekkend verhaal vertelde. Dat verhaal is hier terug te kijken en luisteren. Of wat te denken van Big Tech kanonnen Tim Cook en Brad Smith. Cook noemde de bescherming van privacy de ‘most essential battle of our time’ en vertelde op zijn eigen bevlogen manier hoe Apple daaraan bijdraagt. Zijn verhaal is hier terug te kijken en luisteren. Smith, President en Vice Chair van Microsoft (zijn sessie is hier terug te vinden), vond het niet meer van deze tijd dat Amerika nog geen federale privacywetgeving heeft en liet in een overzicht zien welke landen Amerika op dat vlak voorbijgestreefd zijn, of dat binnenkort gaan doen. Dat zijn er inmiddels al meer dan 120. Zijn betoog om snel met federale privacywetgeving te komen werd onder luid applaus ontvangen.

Een greep uit het programma

Uiteraard is er tijdens de GPS meer te doen. Twee volle dagen met veel interessante en uiteenlopende break-out sessies. Wat te denken van het inzetten van privacy als vertrouwenskenmerk? Werken aan bescherming van privacy doe je niet omdat het nu eenmaal een wettelijke verplichting is. Je doet het ook om te laten zien dat je zorgvuldig, netjes en veilig met gegevens van mensen omgaat. Om te laten zien dat ze jou kunnen vertrouwen met hun gegevens. Het is goed om dat uit te dragen. Iets waar wij met Privacy Verified uiteraard een groot voorstander van zijn.

Het Privacy Shield was een populair onderwerp tijdens GPS. Verschillende sessies keken vanuit diverse invalshoeken naar de gegevensuitwisseling tussen Europa en de VS. Eind dit jaar lijkt er dan toch echt een opvolger te komen van dit programma, waardoor het makkelijker zou moeten worden om weer gegevens met organisaties in de VS uit te wisselen. De IAPP had onderhandelaars vanuit de Europese Commissie en het Amerikaanse Department of Commerce weten te strikken om hun kant van het verhaal te vertellen.

Maar ook snijvlakken van privacy en (nieuwe) techniek werden besproken. Wat te denken van privacy in de blockchain, en privacy in relatie tot non-fungible tokens (NFTs). Het is fijn dat alles in de blockchain bij wordt gehouden, maar dat werkt minder fijn als het gaat om het recht om vergeten te worden, of de duiding van de privacyrechtelijke rolverdeling tussen verwerkers en verwerkingsverantwoordelijken.

En nog even bijpraten met collega's

Naast het opdoen van kennis was er ook voldoende ruimte om te netwerken. En dat is heel fijn na elkaar twee jaar lang alleen maar digitaal gesproken te hebben. Onze Lisette kon bijpraten met haar collega’s van de ‘Women Leading Privacy Advisory Board’ en Peter heeft uitgebreid gesproken met zijn collega’s van de ‘Education Advisory Board’.

Voor de liefhebber zijn veel slides terug te vinden op de website van de IAPP.

Deze blog is in samenwerking geschreven met directeur Privacy Verified, Lisette Meij.


Meer lezen over dit onderwerp? Lees verder: