Home / Nieuws & Blogs / Zelf snel en eenvoudig SCCs genereren? Het kan!

Zelf snel en eenvoudig SCCs genereren? Het kan!

| 15 juli 2021

Het is ondertussen eigenlijk al geen nieuws meer. Begin juni zijn de nieuwe Standard Contractual Clauses (SCCs) aangenomen door de Europese Commissie. Nog even om het geheugen op te frissen: deze nieuwe SCCs volgen de oude SCCs op (ook wel bekend als ‘het modelcontract’). En wat zijn SCCs ook alweer? SCCs zijn standaard afspraken die in bepaalde gevallen gemaakt moet worden wanneer er persoonsgegevens worden doorgegeven naar een partij buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Mijn collega Laura legt in deze blog uitgebreid uit hoe het precies zit.

Afijn, vanaf 27 juni 2021 kunnen de nieuwe SCCs gebruikt worden en heeft iedere organisatie 18 maanden de tijd om de oude SCCs te vervangen in bestaande overeenkomsten.

Er is alleen een groot verschil met de nieuwe SCCs. Er zijn vier modules waar een keuze uit gemaakt dient te worden. Dit was voorheen niet het geval. Er zijn nu bepalingen voor de volgende situaties, waarmee vrijwel alle doorgiftes worden gedekt: 

  1. Verwerkingsverantwoordelijke naar verwerkingsverantwoordelijke
  2. Verwerkingsverantwoordelijke naar verwerker
  3. (Sub)verwerker naar (sub)verwerker
  4. (Sub)verwerker naar verwerkingsverantwoordelijke

Aangezien de doorgifte van persoonsgegevens buiten de EER organisaties al genoeg hoofdpijn oplevert, heeft Privacy Verified tezamen met JuriBlox een generator opgesteld die uw organisatie helpt bij het genereren van de juiste SCCs.

Aan de hand van een aantal vragen stelt onze generator de rolverdeling en de situatie vast, worden de juiste modules geselecteerd, en wordt er zo een kant en klaar document gegeneerd. De SCCs worden in het Engels gegenereerd. Na het gebruik van onze generator heeft u dus een tekenklaar document in handen. Het gebruik van de generator is geheel kosteloos. Piece of cake!

De generator met de Nederlandse vragenlijst is
hier te vinden. De generator met de Engelse vragenlijst is hier te vinden. Heeft u vragen, suggesties en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.