Home / Nieuws & Blogs / Zweedse rechter oordeelt: Drone = beveiligingscamera

Zweedse rechter oordeelt: Drone = beveiligingscamera

| 1 november 2016

Op Numrush las ik dat je in Zweden vanaf nu een speciale surveillancevergunning nodig hebt om te vliegen met een drone. Het Zweedse Administratief Hooggerechtshof heeft dat bepaald.

Uitspraak

Het Administratief Hooggerechtshof stelt drones gelijk met beveiligingscamera’s en daarom zijn de wetsartikelen voor beveiligingscamera’s ook van toepassing op drones. Tegen een vergoeding kan bij de gemeente een verzoek worden gedaan voor een vergunning.

Er is veel kritiek gekomen op deze uitspraak, met name van drone-gebruikers. De uitspraak zou niet in lijn zijn met de wet, omdat de wet fotograferen in de openbare ruimte wel toestaat.Waarom dit niet mag wanneer de camera aan een drone is gemonteerd, vinden veel drone-gebruikers vreemd.

Wereldwijd

Er is wereldwijd al langere tijd een discussie gaande over het wel of niet toestaan van drones, en dan met name in de openbare ruimte. Drones zouden een gevaar opleveren voor de veiligheid en de privacy van mensen, onder meer omdat ze op veel plekken kunnen komen en de eigenaar/bestuurder niet zo een-twee-drie is te herkennen.
Om deze redenen is het vliegen met drones in Marokko bijvoorbeeld al sinds 2015 verboden. In Marokko kunnen professionals nog wel toestemming krijgen om te vliegen met drones. Deze toestemming moet dan worden gevraagd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor particulieren ontbreekt deze mogelijkheid echter.

Nederland

In Nederland is de regelgeving (nog) niet zo streng. In het donker vliegen is verboden. Net als het boven de 120 meter vliegen en het vliegen in de buurt van vliegvelden. Daarnaast mag niet worden gevlogen boven aaneengesloten bebouwing. En indien camerabeelden worden gemaakt, moet je je houden aan de privacywetgeving.
In Nederland kun je dus nog op redelijk veel plekken vliegen met een drone.
Pas echter op wanneer je van plan bent om de drone mee te nemen op vakantie naar Zweden om mooie (natuur)foto’s te maken.

Vorige week kwam ik toevallig ook dit filmpje tegen. Indien je last hebt van een rondvliegende drone (bijvoorbeeld boven je tuin), dan biedt dit apparaat misschien een oplossing.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op lawfox.nl

Geschreven door: Nick Vrugt, IT-jurist LAWFOX

Meer over legal partner LAWFOX Advocatuur

LAWFOX Advocatuur is een procespraktijk voor internetondernemingen en is een partnerkantoor van ICTRecht. Het hoofdkantoor is gevestigd te Tilburg en is opgericht door internetadvocaat Wouter Dammers. Wouter Dammers heeft voor de start van zijn eigen advocatenkantoor LAWFOX ook als juridisch adviseur bij ICTRecht gewerkt.