Home / Nieuws & Blogs / Rechter leest LOI de les

Rechter leest LOI de les

| 5 oktober 2012

Bij sommige gebeurtenissen denk ik: het is toch niet waar! En dit is er zo eentje.

LOI is namelijk op de vingers getikt door de rechter, en terecht.

Een (vermoedelijk pittige) mevrouw besloot zich namelijk aan te melden bij de LOI voor een opleiding HBO Rechten. Helaas werd ze kort daarna geveld door de Q-koorts, waardoor ze de cursus niet kon volgen. Omdat zij het lesmateriaal al had ontvangen heeft zij dit weer teruggezonden naar de LOI, met opgave van reden.

LOI gaat hier echter niet mee akkoord, en verwijst onder meer naar hun algemene voorwaarden:

"Je hebt een bedenktijd van zeven (7) dagen. Binnen zeven (7) dagen na de door ons in onze bevestiging aan jou genoemde datum, kun je de overeenkomst nog zonder opgave van redenen ontbinden. Als je de overeenkomst ontbindt binnen deze ontbindingsperiode, dien je het eventueel ontvangen studiemateriaal binnen zeven (7) dagen na de ontvangst daarvan retour te zenden aan de LOI."

 Mevrouw had het lesmateriaal na de 7 dagen teruggestuurd, is ze nu te laat? Het antwoord is nee!

Om te beginnen is de termijn waarbinnen men kan retourneren bij wet gesteld op 7 werkdagen en niet 7 dagen zoals de algemene voorwaarden van LOI aangeven.

Daarnaast is het niet voldoende om informatie over het herroepingsrecht in de algemene voorwaarden te verstoppen. Dit moet ook nog in ’normale mensentaal’ op een aparte klantenservicepagina staan, ander is de consument niet op juiste en duidelijke wijze geïnformeerd.

De wet straft dit laatste dan ook af met verlenging van het herroepingsrecht van 7 werkdagen naar maar liefst 3 maanden.

Dit maakt dat de vrouw alsnog op tijd was met het ontbinden van de overeenkomst en de LOI in het ongelijk werd gesteld.

Waar ik mij dan zo over verbaas: je gaat er toch vanuit dat iemand bij de LOI opleiding HBO Rechten wél weet hoe de wet in elkaar zit en deze nederlaag voor LOI voorkomt? Niet dus. Ze hebben een lesje geleerd.