Home / Nieuws & Blogs / DNB waarschuwt voor risico’s bitcoin

DNB waarschuwt voor risico’s bitcoin

| 5 december 2013

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor de risico’s van digitale valuta als bitcoin, href="http://www.nu.nl/tech/3644263/dnb-waarschuwt-risicos-bitcoin.html">meldde Nu.nl onlangs. On een href="http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/nieuws-2013/dnb300672.jsp">verklaring meldt de bancaire toezichthouder “met aandacht” naar de online munteenheid te kijken maar er geen toezicht op uit te oefenen. Wie in Bitcoin handelt, neemt dus een aanmerkelijk risico.

Nu de koers van bitcoin sinds januari van zo’n 13 naar 1000 euro is gestegen, kijkt iedereen met interesse naar wat er gaat gebeuren met deze munt. Hacks en diefstal van bitcoinwallets zijn aan de orde van de dag, lijkt het. En speculeren op koersstijgingen wordt ook steeds populairder,maar zoals DNB waarschuwt: het depositogarantiestelsel is niet van toepassing. Wie zijn bitcoins kwijt is, is ze kwijt. (Net als die schoenendoos met briefjes geld onder je matras.)

Bitcoin blijft me fascineren door het volstrekt decentrale en ongecontroleerde karakter. Ik las laatst nog een oproep dat overheden Bitcoin moesten gaan ‘overnemen’ en controleren, maar hoe zou dat in vredesnaam moeten?