Home / Nieuws & Blogs / FBI trekt national security letter in na klacht Microsoft

FBI trekt national security letter in na klacht Microsoft

| 10 juni 2014

De FBI heeft een ‘national security letter’ ingetrokken nadat Microsoft deze bij de rechter aanvocht, las ik href="http://arstechnica.com/tech-policy/2014/05/fbi-withdraws-national-security-letter-following-microsoft-challenge/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&%23038;utm_campaign=Feed%3A+arstechnica%2Findex+%28Ars+Technica+-+All+content%29">bij Ars Technica. Met de NSL wilde de FBI toegang tot Office 365-data van een klant van het bedrijf. De NSLs zijn berucht vanwege hun ‘gag order’, en dit is de reden dat Microsoft het bevel niet klakkeloos wenste op te volgen.

NSL’s zijn een instrument uit de Patriot Act. Ze mogen door de FBI worden uitgegeven, en bevatten een bevel om bepaalde data van klanten van internetbedrijven, banken en dergelijke te verstrekken. En daarbij moeten die bedrijven zwijgen over de inhoud van het bevel.

Vorig jaar bepaalde een rechtbank dat dit tegen de Amerikaanse grondwet is: de heilige First Amendment werd overtreden met zo’n generiek bevel. Vandaar dat Microsoft nu de weg vrij zag om ook het hun gegeven bevel aan te vechten.

Ondertussen had de FBI de informatie al direct bij de klant te pakken gekregen, waardoor de zaak een tikje zinloos aanvoelt. Maar goed.