Home / Nieuws & Blogs / Hotelkamerveiling.nl wint kort geding tegen Hotels.nl

Hotelkamerveiling.nl wint kort geding tegen Hotels.nl

| 1 november 2013

ICTRecht heeft voor Hotelkamerveiling.nl het kort geding gewonnen, dat boekingswebsite Hotels.nl tegen de veilingwebsite had aangespannen. Uit het vonnis blijkt dat Hotelkamerveilig.nl in overeenstemming handelt met de wet. Hotelkamerveiling.nl werd bijgestaan door Wouter Dammers van ICTRecht.

Wat was er aan de hand?

Hotelkamerveiling.nl faciliteert een website voor het veilen van waardebonnen voor hotelkamerovernachtingen. Consumenten kunnen via de website www.hotelkamerveiling.nl bieden op de veilingen. De consument die voor de sluitingstijd van de veiling het hoogste bod heeft, wint de waardebon en kan daarmee de geveilde hotelovernachting boeken bij het hotel. De consument die een bod wenst uit te brengen op een veiling wordt vóór het uitbrengen van een bod op de hoogte gebracht van de veilingvoorwaarden en de eventuele verschuldigdheid van bijkomende kosten.

Hotels.nl meende dat Hotelkamerveiling.nl de eventuele toeristenbelasting en veilingkosten in de startprijs van de veiling zou moeten opnemen. Namens Hotelkamerveiling.nl heeft ICTRecht de stellingen van Hotels.nl weerlegd: Hotelkamerveiling.nl is heel duidelijk in haar veilingvoorwaarden en bovendien is het gebruikelijk in de veilingbranche om de kosten bij het bod te benoemen.

Een reactie op die weerlegging bleef uit, totdat Hotelkamerveiling.nl een dagvaarding ontving van Hotels.nl om te verschijnen voor de rechtbank Den Haag.

Wat eiste Hotels.nl?

Daar vorderde Hotels.nl onder meer dat Hotelkamerveiling.nl alle misleidende reclame-uitingen aan te passen zodat alle kosten direct in de startprijs zouden worden opgenomen, op straffe van een (ongelimiteerde) dwangsom.

Namens Hotelkamerveiling.nl werd verweer gevoerd door ICTRecht. Daarbij werd onder meer aangevoerd dat consumenten door Hotelkamerveiling.nl juist heel goed worden geïnformeerd over de prijzen. Met name het feit dat de consumenten de toeristenbelasting niet aan haar, maar aan de hotels betalen, is voor Hotelkamerveiling.nl een belangrijk argument om de toeristenbelasting juist apart te vermelden. Zo weet de consument wat hij/zij aan Hotelkamerveiling.nl betaalt, en wat aan het hotel.

Wat oordeelt de rechter?

De rechter volgt Hotelkamerveiling.nl daarin: Hotels.nl wordt volledig in het ongelijk gesteld en dient – naast haar eigen kosten – ook de kosten van Hotelkamerveiling.nl te betalen. Volgens de rechtbank is er geen sprake van misleiding. De rechter oordeelt dat Hotelkamerveiling.nl “de consument, die wenst deel te nemen aan een veiling op de door haar geëxploiteerde veilingsite, vóór het uitbrengen van een bod herhaaldelijk en op ondubbelzinnige wijze informeert over de veilingvoorwaarden en de eventuele verschuldigdheid van bijkomende kosten.”. De rechter wijst daarbij naar de algemene voorwaarden van Hotelkamerveiling.nl, die geaccepteerd moeten worden voordat een consument een account kan aanmaken op haar site, de informatie op de homepage en de veilinginformatie bij de betreffende veiling. Op al deze plekken wordt de consument geïnformeerd over bijkomende kosten als reserveringskosten (bedoeld wordt: veilingkosten) en toeristenbelasting die verschuldigd kunnen zijn als de consument de veiling wint. Bovendien volgt de rechter Hotelkamerveiling.nl in het feit dat “in de veilingbranche biedingen in de regel exclusief bijkomende kosten zijn.”.

Wat zijn de gevolgen van het vonnis?

Dit vonnis is zeer belangrijk voor de gehele veilingbranche. Zowel online als offline veilingen hanteren namelijk prijsmodellen waarbij het mogelijk kan zijn dat er veilingkosten in rekening worden gebracht bij de veilingwinnaar. Was de uitkomst anders geweest, dan zou mogelijk de gehele veilingbranche - van bloemenveilingen in Aalsmeer tot internationale websites als eBay – opeens allerlei extra kosten moeten noemen in het startbod. Dat hoeft nu niet. Veilingwebsites kunnen bijkomende kosten exclusief benoemen, mits ze daar duidelijk over informeren.

Algemeen directeur van Hotelkamerveiling.nl Klaas Stekelenburg: "Deze uitspraak hadden we verwacht, want we wisten dat we erg sterk stonden in deze zaak. Toch zijn we blij dat het achter de rug is en dat we nu weer hard aan het werk kunnen om geweldige hotelarrangementen voor de 600.000 leden van onze site te veilen."

Over Hotelkamerveiling.nl
Op Hotelkamerveiling.nl kan men op een leuke manier tegen een aantrekkelijk tarief een hotelarrangement boeken door mee te bieden op een veiling. Hotelkamerveiling.nl is met een aanbod van meer dan duizend hotels in binnen- en buitenland, de grootste veilingsite van Nederland op het gebied van hotelarrangementen.

Lees het volledige vonnis hier.