Home / Nieuws & Blogs / Kansspelautoriteit beboet aanbieders van online huizenloterij

Kansspelautoriteit beboet aanbieders van online huizenloterij

| 4 september 2014

De Kansspelautoriteit (KSA) heeft twee aanbieders van een online kansspel (huizenloterij) een boete opgelegd van  €80.000,-. Middels de loterij werd een huis (villa Mountain View) in Zuid Afrika verloot. De aanbieders gingen te werk vanuit Oostenrijk, maar het aanbod was volgens de KSA mede gericht op de Nederlandse markt. Aangezien de aanbieders niet in het bezit waren van een vergunning handelen zij daarmee in strijd met de Wet op de kansspelen (Wok).

Kansspelen
Er is volgens de Wok (artikel 1) sprake van een kansspel indien deelnemers mee kunnen dingen naar prijzen of premies en spelers op de uitkomst van het spel geen overwegende invloed hebben.

De KSA concludeerde tijdens de onderzoeksperiode dat de aangeboden huizenloterij op o.a. www.winjouwdroomvilla.nl gekwalificeerd kan worden als kansspel aangezien er prijzen (de villa, vliegtickets naar Zuid-Afrika en een verblijf in Zuid-Afrika) kunnen worden gewonnen en de deelnemers geen invloed hebben op de uitkomst van de loterij.

Daarnaast waren de aanbieders niet in het bezit van een vergunning conform de Wok. Overigens zijn deze vergunningen reeds vergeven, maar krijgen aanbieders van kansspelen vanaf 2015 de mogelijkheid om er een te bemachtigen.

Misvatting
Er zijn aanbieders van online kansspelen die denken de Wet op de kansspelen te kunnen omzeilen door zich te vestigen in/op een ver oord. Maar of de aanbieder zich nu op Malta, in Congo vestigt, of in dit geval het kansspel vanuit Oostenrijk aanbiedt, de Wok is van toepassing zodra de aanbieder zich richt op de Nederlandse markt/deelnemers.

In het geval van deze huizenloterij komt de KSA tot de conclusie dat de aanbieders zich richten op Nederland aangezien:

a) de website winjouwdroomvilla.nl vanuit Nederland bereikbaar was;
b) de website winjouwdroomvilla.nl een .nl-extensie had;
c) wanneer de website winjouwdroomvilla.nl werd geopend, deze opende in de Nederlandse taal;
d) de Nederlandse vlag werd getoond op de homepagina;

Daarnaast werd de loterij via social media in het Nederlands gepromoot.

Boete
Na 3 aanschrijvingen en een uitvoerig onderzoek komt de KSA uiteindelijk tot het oordeel dat een boete van €80.000,- op zijn plaats is. De KSA kwalificeert het aanbieden van kansspelen zonder vergunning als ‘’een zeer ernstige overtreding”. Daarnaast wordt meegewogen dat de aanbieders van de huizenloterij op de hoogte hadden moeten zijn van de regelgeving en de jurisprudentie, aangezien er begin 2014 een aanbieder beboet is in een vergelijkbare (huizenloterij)zaak.