Home / Nieuws & Blogs / Vakantieman….deel 1

Vakantieman….deel 1

16 augustus 2011

Klik! Blij als een kind was ik toen ik onze reis naar New York had geboekt, een cadeau voor mijn man vanwege onze trouwdag! De verbazing was dan ook groot toen ik zijn cadeau kreeg: een rondreis van twee weken op Bali...

We hadden echter beiden dezelfde periode geboekt, dus wat nu?! We kunnen niet op twee plaatsen tegelijk zijn, en apart op vakantie is niet leuk op je trouwdag. Mag ik mijn reis zomaar opzeggen? Wat zijn mijn rechten hieromtrent?

In 1990 is de richtlijn pakketreizen ingevoerd. Deze richtlijn omvat niet alleen vakantiepakketten, maar ook rondreispakketten. De richtlijn is inmiddels geïmplementeerd in boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

Het is belangrijk te weten dat de bepalingen in boek 7 alleen van toepassing zijn bij een reisovereenkomst. Heb je alleen een ticket geboekt of juist alleen een hotel dan gaat deze vlieger niet op.

Art. 7:503 lid 1 BW geeft hoop, want die zegt: De reiziger kan de reisovereenkomst te allen tijde met onmiddellijke ingang opzeggen.

Deze hoop is helaas van korte duur, van als je verder leest blijkt het toch allemaal niet zo makkelijk te gaan als je op het eerste gezicht zou denken. Als je de reis namelijk opzegt wegens een aan jezelf toe te rekenen omstandigheid, dien je de reisorganisator de schade die deze tengevolge van de opzegging lijdt te vergoeden. De schadevergoeding bedraagt ten hoogste een keer de reissom. Dat helpt dus niet echt.

Alleen indien je opzegt wegens een niet aan jou toe te rekenen omstandigheid heb je recht op teruggave of kwijtschelding van de reissom (art.7:503 lid lid 3 BW).

Ik vrees dat mijn argument “ja maar dat mijn man al iets anders had geboekt kon ìk toch niet helpen?!” niet voldoende is om voor teruggave of kwijtschelding in aanmerking te komen.

Als ik het van de zonnige kant bekijk: opzeggen kan dan misschien niet maar verplaatsen in beginsel wel. Dan hebben we twee vakanties om naar uit te kijken!

In het kader van de vakantie zal ik de komende weken steeds een ander onderwerp uitlichten van de reisovereenkomst. Dus of u dit jaar nu thuis blijft of in de regen op de camping staat, u hoeft zich niet te vervelen. Tot volgende week!