Home / Nieuws & Blogs / Wij stellen aan u voor: ons legal tech team (#2)

Wij stellen aan u voor: ons legal tech team (#2)

| 15 november 2021

Sinds 1 november hebben wij bij ICTRecht onze dienstverlening uitgebreid met een nieuwe dienst: legal tech. In deze interviewreeks vragen we het legal tech team - bestaande uit Koen van Jaarsveld, Mark Zijlstra en Sten Demon (v.l.n.r.) - het hemd van het lijf. Over hoe de juridische wereld er over 5 jaar uitziet en hun advies voor juristen van de toekomst. Lees het 2e deel van het interview hieronder!

Voor welke klanten is legal tech relevant?

Sten: Legal tech beperkt zich niet tot één klantsegment. Overal waar juridische werkzaamheden worden verricht kan legal tech worden ingezet om efficiënter te werk te gaan. Zowel public als profit opdrachtgevers kunnen flinke stappen maken door de inzet van de juiste technologie. Legal tech komt het best tot haar recht als er binnen legal grote hoeveelheden en herhalende juridische werkzaamheden worden uitgevoerd.

Binnen profit zijn het overigens niet alleen de grote ondernemingen die voordeel ondervinden van legal tech, maar ook zeker MKB, startups en scale-ups. Daarnaast is legal tech zelfs mogelijk bij organisaties zonder een juridische afdeling of juristen. Denk bijvoorbeeld aan een organisatie, waarbij de CEO nog veel contracten zelf handmatig afsluit.

Hoe gaan jullie te werk voor opdrachtgevers?

Koen: In een wereld vol nieuwe technologie waar de grenzen nog lang niet in zicht zijn, is het belangrijk dat wij op een logische manier te werk gaan. Hiervoor hebben wij het Legal Innovation Lifecycle model ontwikkeld. Dit model bevat een aantal fases om tot een succesvolle legal tech transformatie te komen, denk aan ‘bewustwording’, ‘implementatie’ en ‘doorontwikkeling’. Voor elke stap in het model bieden wij maatwerk dienstverlening aan. Door ons sterke partnernetwerk weten we precies welke legal tech oplossing het meest geschikt is voor een specifieke uitdaging. Vervolgens bieden wij de ondersteuning om de technologie succesvol te implementeren.

Wat maakt jullie uniek als legal tech consultants?

Mark: Wij onderscheiden ons door onze combinatie van juridische inhoud, technologie en procesoptimalisatie. Onze uiteenlopende juridische achtergronden zorgt ervoor dat we met elke opdrachtgever direct op een inhoudelijk juridisch niveau kunnen meedenken over specifieke uitdagingen. Onze consultancy ervaring heeft ertoe geleid dat wij inmiddels veel verschillende organisaties van binnen hebben kunnen meemaken. Dit combineren wij met onze ervaring en kennis over technologie en procesoptimalisatie. Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat wij voor elke klant snel tot een duurzame legal tech oplossing kunnen komen.

Wat zijn jullie verwachtingen voor de komende vijf jaar als het gaat om juridische innovatie?

Sten: De verwachting is dat komende jaren de focus zal liggen op het versimpelen of geheel automatiseren van de standaard juridische werkzaamheden. Technologie die dit kan bewerkstelligen heeft een direct effect op de juridische werkzaamheden en zal als eerste worden ingezet in de zoektocht naar meer efficiëntie. Dit maakt juridisch werk in één klap sneller, eenvoudiger en goedkoper. Verder is het de verwachting dat Artificial Intelligence (AI) de komende jaar een vaste waarde gaat worden. Op basis van AI kunnen standaardcontracten zoals bijvoorbeeld een NDA binnen enkele ogenblikken worden voorzien van een beoordeling. Als AI op deze manier blijft ontwikkelen zal in de toekomst steeds meer juridisch standaard werk door deze technologie worden uitgevoerd. Verder voorzien wij dat samenwerkingstools een vlucht nemen. Mede ingegeven door de coronapandemie zijn deze tools het laatste jaar al met een opmars bezig. Verder verwachten wij dat veel organisaties interesse gaan hebben in ‘legal operations as a service’. Hierbij ondersteunt een interim legal operations manager organisaties bij het optimaliseren van een juridische omgeving. Hetgeen wij zelf ook aanbieden.

Wat zouden jullie de juristen van de toekomst adviseren?

Koen: Zelf zijn wij alle drie klassiek juridisch geschoold, waarbij de nadruk lag op veel informatie verwerken en deze informatie uiteindelijk toepassen op specifieke vraagstukken. We merken dat de vraag in de markt sterk aan het veranderen is. Ons advies aan juristen van de toekomst is: verruim je blik, experimenteer en sta open voor technologische ontwikkelingen.

New call-to-action


Direct meer weten over legal tech? Lees verder: