Verspreidt u informatie op internet? Dan kunt u aansprakelijk gesteld worden of strafrechtelijk vervolgd worden voor die informatie. Om te kunnen profiteren van de gevallen waarin de wet u als tussenpersoon beschermt, is het van belang dat u een zogeheten ‘Notice and Takedown’-procedure inricht om om te gaan met klachten over onrechtmatige inhoud.
Goed omgaan met klachten over onrechtmatige inhoud is voor internetbedrijven, zoals hostingproviders, fora en SaaS-dienstverleners, van uiterst belang. De wettelijke eis is dat een tussenpersoon die daadwerkelijk op de hoogte is (gebracht) van onrechtmatige inhoud, deze moet weghalen of ontoegankelijk moet maken. Gebeurt dit niet, dan kan u als tussenpersoon aansprakelijk worden gesteld voor de onrechtmatige inhoud. Helderheid is essentieel in een Notice and Takedown-procedure. Immers kan het uw reputatie en klanttevredenheid aantasten of zelfs tot contractbreuk leiden als u bepaalde informatie te snel of onterecht verwijdert, terwijl het niet op tijd ingrijpen weer kan leiden tot schadeclaims of zelfs strafrechtelijke vervolging.
Met een goed ingerichte Notice en Takedown-procedure heeft u dus een efficiënt middel om klachten van derden af te handelen en daarmee uw eigen risico’s te beperken. Zo’n procedure beschrijft dan de te nemen stappen in het geval van een klacht: van ontvangst, tot overleg en afhandeling, tot archivering.
ICTRecht kan u bijstaan bij het inrichten van zowel de externe procedures voor de klant, als de interne procedures voor uw supportmedewerkers in het kader van een Notice and Takedown-procedure. Ook kan ICTRecht u snel en deskundig van een advies voorzien als u een klacht ontvangt en twijfelt over de te nemen stappen.
U kunt ervoor kiezen om zelf gratis een Notice and Takedown-formulier te maken. Hiervoor kunt u gebruik maken van onze generator. Aan de hand van het invullen van een vragenlijst, wordt een standaard Notice and Takedown-formulier voor u gegenereerd.
Meer weten over dit onderwerp? Wij delen graag onze juridische kennis met u. Lees het factsheet 'Notice and Takedown'.
Maak kennis met onze experts. Zij staan organisaties bij met praktisch advies:
Bel ons voor meer informatie op telefoonnummer: 020 663 1941 (voor ICTRecht Groningen: 050 209 3499). Een bericht achterlaten via het formulier kan ook: een van onze juridisch adviseurs neemt dan contact met u op.
Wanneer u een aanvraag bij ons doet, volgt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek: telefonisch, bij ons op kantoor of bij u op locatie.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.