Home / Nieuws & Blogs / Staatssecretaris wil modernisering Nederlands kansspelbeleid

Staatssecretaris wil modernisering Nederlands kansspelbeleid

| 22 maart 2011

Consumenten moeten kunnen beschikken over een passend en aantrekkelijk aanbod van kansspelen, meldde staatssecretaris Fred Teeven recent aan de Tweede Kamer. Hij wil daarom meer aanbieders toelaten op de markten voor kansspelen via internet, loterijen, speelautomaten, poker, sportweddenschappen en bingo. Daarbij zou een open vergunningstelsel worden gehanteerd, zodat gokverslaving en fraude kan worden beheerst.

Op dit moment verbiedt de Wet op de kansspelen het aanbieden van kansspelen tegen betaling. Het aanbieden van online blackjack of poker via internet is niet toegestaan als de speler geld moet betalen of prijzen kan winnen. (Onder strenge voorwaarden zijn zogeheten "promotionele kansspelen" wel mogelijk.) Het plan van Teeven vereist dus een wetswijziging. Hoewel sprake is van een versneld wetgevingstraject, verwacht men niet voor 1 januari 2015 het nieuwe systeem in te kunnen laten gaan.

Specifiek voor poker verandert de situatie misschien al sneller. In 2010 oordeelde de rechtbank in Den Haag dat

[de literatuur en jurisprudentie] leidt tot geen andere conclusie dat poker niet kan worden aangemerkt als een kansspel in de mate waarin de wetgever heeft gewild poker een kansspel te zijn.

Tegen dit vonnis loopt hoger beroep, waarbij hopelijk dit jaar nog een uitspraak komt.