Home / Nieuws & Blogs / ACM tikt modewebwinkels op de vingers

ACM tikt modewebwinkels op de vingers

| 1 juli 2015

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vanochtend laten weten dat ze honderden modewebwinkels heeft aangesproken op naleving van de wet. Waar de ACM in november 2014 al heeft aangekondigd deze stappen te gaan nemen, heeft ze nu de daad bij het woord gevoegd. De ACM heeft zich gericht op modewebwinkels die aangesloten zijn bij de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie en Stichting Webshop Keurmerk.

Omdat het retourpercentage bij modewebwinkels relatief hoog is, heeft de ACM besloten om juist deze sector aan te spreken. Naast de leden van de keurmerken heeft de ACM ook webwinkels met een grote omzet, webwinkels met een fysieke winkel en webwinkels waarover klachten zijn ontvangen, onderzocht.

De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: 85% (!) van de onderzochte webwinkels informeert de consument niet of onjuist over de termijn waarbinnen het aankoopbedrag terugbetaald moet worden. Zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 14 dagen na ontbinding is een webwinkel verplicht om het volledige aankoopbedrag terug te betalen. Dit is inclusief eventuele verzendkosten voor de heenzending. Dit moment van ontbinding is het moment waarop de consument aan de webwinkel te kennen geeft dat deze de koop wenst te ontbinding. Dit is dus niet het moment waarop de webwinkel de retourzending pas ontvangt. Dit moet duidelijk gecommuniceerd worden, bijvoorbeeld op een klantenservicepagina.

De informatie over terugbetaling dient in ieder geval de volgende kenmerken te bevatten:

  • De consument ontvangt zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 14 dagen na ontbinding zijn geld terug;
  • De consument ontvangt het gehele aankoopbedrag, inclusief eventuele verzendkosten en andere bijkomende kosten;
  • De kosten voor retourzending komen voor rekening van de consument;
  • De webwinkel moet terugbetalen met hetzelfde betaalmiddel als waarmee de consument heeft betaald.

De ACM heeft de twee keurmerken aangesproken op de overtredingen van haar leden. Hierbij hebben de keurmerken de gelegenheid gekregen om hun eigen leden aan te spreken. Beide keurmerken hebben dit serieus opgepakt, zo stelt de ACM. Daarbij waarschuwt de ACM wel dat ze binnenkort overgaat tot handhaving van de wet, waarbij webwinkels die de wet niet naleven kunnen rekenen op boetes tot € 450.000,-.

Het gehele nieuwsbericht van de ACM is hier te vinden.