Home / Nieuws & Blogs / Brein gaat IP-adressen van uploaders verzamelen… reden voor paniek?

Brein gaat IP-adressen van uploaders verzamelen… reden voor paniek?

| 23 maart 2016

Auteursrechtorganisatie Brein liet vorige week weten dat het IP-adressen gaat verzamelen van personen die zich schuldig maken aan piraterij via torrentwebsites. Brein wilt zo de grootste overtreders opsporen en deze personen fikse 'boetes' (schikkingen) opleggen. Zijn torrentgebruikers door dit nieuwe systeem vogelvrij verklaard?

“Uploaders niet meer veilig”, zo kopte Metro afgelopen maandag. Als we de krantenkoppen mogen geloven heeft Brein nu écht de jacht geopend op uploaders op torrent websites en Popcorn Time. Een opvallend bericht, want eerder liet Brein nog weten haar pijlen vooral te willen richten op de websites die fungeren als tussenpersoon. Maandag werd echter bekend dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het plan van Brein heeft goedgekeurd om IP-adressen en gebruikersnamen te verzamelen van torrentgebruikers die beschermde content uploaden. Daarbij gaat het volgens Brein directeur Tim Kuik niet alleen om uploaders van films en series ook om uploaders van boeken, muziek en games. “Dit kunnen frequente uploaders zijn, maar ook uploaders die minder vaak voorkomen maar wel steeds met een recent product,"  aldus het persbericht. Kuik waarschuwt dat de schikkingen met deze raddraaiers kunnen oplopen tot  €12.500,- euro. Dreigende taal dus vanuit het kamp Brein. Maar moeten torrentgebruikers zich nu echt zorgen gaan maken?

Dat zullen we nog even moeten afwachten. Met IP-adressen en gebruikersnamen kan Brein namelijk nog niet veel beginnen. Er zal eerst bij de providers moeten worden aangeklopt om naam- en adresgegevens te verkrijgen die bij het IP-adres van de uploader horen. Providers weigeren echter mee te werken, omdat dat ze wel eens flink wat abonnees zou kunnen kosten. Uiteindelijk zal Brein dus bij de rechter uitkomen, die zal moeten bepalen wat zwaarder weegt: de privacy van de klant, of de handhaving van auteursrechten van de creatieve industrie. Brein heeft deze weg in het verleden meermaals met succes bewandeld. Sinds het Brein zal naar verwachting met behulp van haar net goedgekeurde anti-piraterij database voldoende bewijs kunnen verzamelen om deze onrechtmatigheid voor de rechter aannemelijk te maken. Dit betekent echter niet direct dat je als uploader nu vogelvrij bent. Uit het Besluit van de AP blijkt namelijk dat Brein alleen IP-adressen gaat vastleggen die zijn toegespitst op een aantal criteria. Zo worden alleen Nederlandse IP-adressen verzameld en zal het gaan om de volgende groepen torrentgebruikers:

- uploaders die bestanden als eerste aanbieden;

- downloaders die nieuwe torrents als eerste downloaden;

- uploaders die vaak/veel bestanden aanbieden.

Het lijkt niet moeilijk om dit visnet van Brein te omzeilen. Wie de laatste aflevering van ‘Game Of Thrones’ wil downloaden zal misschien een dagje extra moeten wachten, en zal niet het gehele seizoen in de gedeelde folder moeten laten staan. Ook lijk je met een VPN het systeem te ontlopen, al beweert Brein zelf dat VPN’s “geen volkomen bescherming bieden tegen identificatie.” Brein vindt het gebruik van VPN’s zelfs zo onsportief dat het dreigt met hogere boetes voor dergelijke slimmeriken. Hoe Brein de VPN-ers wil gaan traceren is mij echter niet geheel duidelijk, ik zie zo 1-2-3 geen mogelijkheden in ieder geval.

De balans opmakend lijkt de ophef over de gegevens verzameling door Brein dan ook een storm in een glas water. Of dit nieuwe wapen van Brein een effectief middel zal zijn om auteursrechtschending op torrentsites tegen te gaan waag ik te betwijfelen. De torrent-aanvoer van nieuwe films en tv-series zal zich hoogstens verplaatsen naar andere landen en de ‘big fish’ in Nederland zullen zich wellicht gaan verschuilen achter een VPN. Effectiever blijft het natuurlijk om websites als The Pirate Bay plat te leggen. De vraag of dit mag ligt momenteel ter beoordeling voor het Europees Hof.  Het antwoord van het Hof vind ik een stuk spannender.