Home / Nieuws & Blogs / De week van de webwinkel: Een webwinkel starten

De week van de webwinkel: Een webwinkel starten

| 20 januari 2015

Januari is traditiegetrouw de maand waarin de Webwinkel Vakdagen plaatsvinden. Ook dit jaar staat de Jaarbeurs in Utrecht weer twee dagen lang in het teken van e-commerce. Webwinkelrecht is als onderdeel van ICTRecht woensdag 21 en donderdag 22 januari aanwezig op de beursvloer. Wij zijn te vinden op stand A05. Met het oog daarop schrijven wij iedere dag een blog over de juridische aspecten van e-commerce.

Een beurs zoals de Webwinkel Vakdagen is een prima plek om u eens te oriënteren wat er nu allemaal komt kijken bij het starten van een succesvolle webwinkel. Er spelen allerlei vragen, zoals laat ik een shop bouwen of maak ik gebruik van bepaalde softwarepakketten en regel ik de hosting en domeinnamen zelf? Een andere optie is een webwinkel afnemen bij een partij die een volledig pakket levert, waarbij de hosting, het design, marketingactiviteiten, betaaloplossingen allemaal zijn inbegrepen en het alleen nog een kwestie van producten in de shop zetten is.

De verschillende mogelijkheden kennen verschillende juridische voor- en tegens, net als de zakelijke kant voor en tegen argumenten kent. Denk alleen al aan wie de juridische eigenaar van een webshop is (auteursrecht) en wie nu verantwoordelijk is als de webshop er een paar uur uitligt.

Voor het starten van een bedrijf of onderneming zelf, spelen ook nog andere juridische zaken. Dat geldt eigenlijk voor elke startende ondernemer en niet alleen voor startende webshops. Hieronder staan een aantal vragen, gelinked naar de antwoorden en uitleg. Mocht u naar de beurs gaan, wij staan klaar om zoveel mogelijk vragen te kunnen beantwoorden.