Home / Nieuws & Blogs / De week van de webwinkel: prijsvermeldingen

De week van de webwinkel: prijsvermeldingen

16 januari 2015

Januari is traditiegetrouw de maand waarin de Webwinkel Vakdagen plaatsvinden. Ook dit jaar staat de Jaarbeurs in Utrecht weer twee dagen lang in het teken van e-commerce. Webwinkelrecht is als onderdeel van ICTRecht woensdag 21 en donderdag 22 januari aanwezig op de beursvloer. Wij zijn te vinden op stand A05. Met het oog daarop schrijven wij iedere dag een blog over de juridische aspecten van e-commerce.

Vermeldt u uw prijzen inclusief of exclusief btw, verzendkosten, thuiskopieheffing, toeristenbelasting, schoonmaakkosten of administratiekosten? Denk daar goed over na, want er zijn nogal wat regeltjes aan verbonden.

Wanneer u producten of diensten aan consumenten aanbiedt, bent u verplicht om alle prijzen inclusief btw te vermelden en dit ook duidelijk te maken. U kunt bijvoorbeeld achter iedere prijs vermelden dat deze inclusief btw is, of u kunt een algemene opmerking in de footer van uw website plaatsen waarbij u stelt dat alle genoemde prijzen inclusief btw zijn.

Verder eist de wet dat u duidelijk bent over eventuele bijkomende kosten zoals verzendkosten of een thuiskopieheffing. Specifiek voor de extra kosten van de thuiskopieheffing geldt dat deze bij ieder aanbod van het product in de prijs vermeld moet worden.

Voor reis- en vakantieaanbieders gelden er meer specifieke eisen. Juist in deze branche is het een veelvoorkomend gebruik dat er geadverteerd wordt met ´vanaf´ prijzen. Tijdens het bestellen blijkt met enige regelmaat dat die ´vanaf´ prijs verhoogd wordt met schoonmaakkosten, toeristenbelastingen en kosten voor het bedlinnen. Dat is niet toegestaan. Als u adverteert met ´vanaf´ prijzen, dan moet de aanbieding ook daadwerkelijk voor deze prijs geboekt kunnen worden.

U bent verplicht om direct bij de aanbieding de volledige prijs te vermelden inclusief alle vaste en onvermijdbare kosten zoals schoonmaakkosten, de kosten voor het bedlinnen of reserveringskosten. Voor variabele kosten die niet op voorhand berekend kunnen worden geldt dat u direct bij ieder aanbod aangeeft dát deze kosten er nog bijkomen en hoe deze kosten berekend worden.