Home / Nieuws & Blogs / ‘Een eigen kopie hoef je niet uit legale bron te betrekken’

‘Een eigen kopie hoef je niet uit legale bron te betrekken’

6 juli 2010

Deze maand in tijdschrijft KIJK een interview met ICTRecht-partner Arnoud Engelfriet:

KIJK: Wat mag er in Nederland nu wel en niet op het gebied van downloaden?

Arnoud Engelfriet: “In de Nederlandse auteurswetten staat dat je strikt voor eigen gebruik dingen mag kopiëren. Dat geldt voor zo’n beetje alles, behalve voor boeken en computerprogramma’s. En voor standbeelden, maar goed, dat is niet echt aan de orde bij downloaden. Ook staat er nergens in de wet dat je zaken die je voor eigen gebruik mag kopiëren, uit een legale bron moet hebben betrokken. Er is in 2008 één rechter geweest die zei dat dat wel zo zou moeten zijn, maar die heeft dat verder niet onderbouwd. Tegen dat vonnis is hoger beroep ingesteld; op een uitspraak wachten we nog steeds.”

Daarnaast heb je vormen van downloaden waarbij je tegelijkertijd uploadt. Dan zit je wel fout?

“Ja. Zo gauw je iets uploadt, of dat nu via BitTorrent, file sharing of een website is, dan maak je het openbaar en dat valt niet onder dat recht voor thuiskopieën. Dan handel je in strijd met de auteurswet en ben je illegaal bezig.”

En hoe zit het met beheerders van usenet- en torrentsites?

“Iemand die een site opzet die behulpzaam is bij het uploaden van bijvoorbeeld films pleegt geen inbreuk op het auteursrecht, want hij publiceert die films niet zelf. Maar er is jurisprudentie die zegt dat als jij het structureel makkelijker maakt voor mensen om illegaal te uploaden, je weet dat je dat aan het doen bent én je verdient daar het grootste deel van je geld mee, er sprake is van onrechtmatig handelen. En daar heeft de Stichting BREIN BitTorrent-trackers als The Pirate Bay of Mininova en een aantal mp3-zoekmachines mee aangepakt.”

Lees het volledige interview in KIJK nummer 8 van 2010 (nu in de winkel).