Home / Nieuws & Blogs / Een merk in een domeinnaam

Een merk in een domeinnaam

| 7 november 2012

Een beschermd merk verwerken in een domeinnaam is vragen om problemen. Het merk is immers niet voor niets beschermd, de merkhouder wil andere partijen verbieden het merk te gebruiken. Zo ook het merk PSV. De voetbalclub uit Eindhoven is naar de rechter gestapt om het gebruik van de domeinnaam psvshop.nl door Geretti Sports te verbieden.

In de webshop werden, met toestemming van PSV, fanartikelen verkocht van de voetbalclub. In 2011 heeft Geretti Sports de domeinnaam aangeboden aan de voetbalclub, voor een vergoeding mocht deze de domeinnaam (en nog enkele andere) overnemen. De voetbalclub heeft hierop gereageerd door te stellen dat de domeinnaam inbreuk maakt op de merkrechten van de club en heeft voorgesteld dat Geretti Sports de domeinnamen zonder vergoeding aan PSV zou geven.

De domeinnaam lijkt volgens de club dusdanig veel op het merk dat er sprake kan zijn van verwarring. Bezoekers van de webshop zouden kunnen denken dat ze in de webshop van de voetbalclub zouden zijn. De webshop zou hierdoor profiteren van het merk.

Als antwoord hierop beroept de webshop zich op de uitputtingsregel: omdat Geretti Sports toestemming heeft gekregen om het merk te gebruiken (althans er is niet aangevoerd dat deze toestemming ontbrak) kan PSV zich tegenover de webshop niet meer beroepen op haar merkrecht. De rechter heeft de webshop hierin gelijk gegeven.

Ook de aangevoerde verwarring is niet voldoende gemotiveerd. De webshop maakt op de website voldoende duidelijk dat ze een zelfstandige aanbieder is. Op de website stond, en staat voldoende duidelijk:

PSV SHOP is een onderdeel van Geretti Sports Helmond.
We verkopen originele PSV producten en zijn tevens officieel Nike dealer.

Op grond hiervan oordeelde de rechtbank dat de domeinnaam geen inbreuk maakte op de merkrechten van de voetbalclub. Ook maakt de domeinnaam geen inbreuk op de handelsnaam:

Er is onvoldoende onderbouwd aangevoerd dat tot de conclusie leidt dat de gemiddelde internetgebruiker bij een bezoek aan de webshop van Geretti Sports zal (kunnen) denken dat hij bij de webshop van PSV is beland, of daaromtrent in verwarring kan zijn. Daarvoor is de vermelding van Geretti Sports duidelijk genoeg.

Met andere woorden de domeinnaam psvshop.nl maakt in dit geval geen inbreuk op merkrechten of handelsnaamrechten van de voetbalclub en de webshop hoeft de domeinnaam niet af te staan.