Home / Nieuws & Blogs / Een nieuw Europees webwinkelkeurmerk

Een nieuw Europees webwinkelkeurmerk

| 13 oktober 2015

Gisteren maakte Thuiswinkel.org bekend dat haar leden vanaf heden ook het Europees webwinkelkeurmerk Ecommerce Europe Trustmark op hun website mogen plaatsen. Dit keurmerk toont aan dat de webwinkel voldoet aan de Europese wet- en regelgeving. Het keurmerk moet leiden tot meer vertrouwen in de grensoverschrijdende e-commerce in Europa.

Ecommerce Europe is een vereniging die bedrijven in Europa vertegenwoordigt die online producten en diensten leveren. De vereniging wil de grensoverschrijdende e-commerce stimuleren door middel van betere bescherming van consumenten en webwinkels. De bedrijven moeten zich houden aan de Europese wet- en regelgeving en de vereniging zorgt voor betere belangenbehartiging, communicatie en netwerken. Uit verschillende landen zijn nationale e-commerce verenigingen lid van Ecommerce Europe. Momenteel zijn 18 landen aangesloten. De leden van deze nationale e-commerce verenigingen voldoen al aan de huidige Europese wet- en regelgeving, vandaar dat meer dan 10.000 webwinkels het nieuwe keurmerk gratis mogen voeren. Webwinkels kunnen het keurmerk verkrijgen via de nationale verenigingen.

Het Europese keurmerk hanteert net als de nationale verenigingen een gedragscode en heeft een eigen geschillencommissie. Wanneer een geschil tussen consument en webwinkel niet opgelost kan worden bij de nationale geschillencommissie, kan men terecht bij deze overkoepelende Europese geschillencommissie. Het Europese keurmerk moet leiden tot meer vertrouwen in de online webwinkelverkoop in heel Europa.

Zoals Nederland meerdere webwinkelkeurmerken kent, met elk hun eigen betrouwbaarheid en kwaliteit, zijn er ook meerdere Europese keurmerken. Zo bestaan ook de Europese keurmerken Euro Safe Shop en het EMOTA keurmerk.