Over twee weken is het weer zover, kerst! Voor veel mensen bestaan de kerstdagen uit lekker eten, lekker drinken en het geven van cadeaus. Dit uiteraard allemaal in het gezelschap van familie. Maar wat als de cadeaus die u krijgt tegenvallen? Kan het cadeau dan geretourneerd worden? En wat zijn de juridische voorwaarden voor dit herroepingsrecht?
/> Het retourneren van cadeaus (het herroepingsrecht) is aan een aantal voorwaarden verbonden. Zo geldt het herroepingsrecht alleen indien het een koop op afstand betreft tussen een consument en een handelaar. Koopt u als bedrijf een product online dan heeft u geen herroepingsrecht. Daarnaast is het alleen mogelijk voor de consument die partij is bij de overeenkomst om deze te herroepen. U kunt het kerstcadeau dat u krijgt, maar dat niet bevalt dus niet zelf retourneren, dit is een taak voor de cadeaugever.
/> Een ander belangrijk punt is de termijn waarbinnen de consument mag herroepen. Hiervoor geldt een termijn van 14 dagen. De termijn begint te lopen vanaf het moment dat de consument de zaak heeft ontvangen. Heeft u bijvoorbeeld van uw lieftallige schoonmoeder een boek over afvallen gekregen, dan dient de overeenkomst herroepen te worden binnen 14 dagen nadat uw schoonmoeder het boek heeft ontvangen, dus koop de cadeaus niet te vroeg. Als consument kunt u herroepen via een standaard modelformulier. Download
href="https://webwinkelrecht.nl/files/2014/06/modelformulier-herroeping-consumentenkoop.pdf">hier het formulier. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om op andere wijze middels een ondubbelzinnige verklaring aan de webwinkel de overeenkomst te herroepen. Dit kan voorafgaand aan het retour sturen gebeuren, maar het is ook toegestaan om het cadeau terug te sturen met een brief waaruit blijkt dat de overeenkomst wordt herroepen.
/> Indien het modelformulier niet op de website staat dan wordt het herroepingsrecht met maximaal een jaar verlengd. De informatie omtrent het herroepingsrecht dient bovendien duidelijk en op begrijpelijke wijze beschikbaar gesteld te worden en het moet snel en gemakkelijk vindbaar zijn op de website. Ook hiervoor geldt, gebeurt dit niet dan wordt het herroepingsrecht met maximaal een jaar verlengd.
/> De webwinkel dient alle door de consument betaalde kosten te vergoeden. Dit is niet alleen het aankoopbedrag, maar ook de verzendkosten, administratiekosten en alle overige kosten. Dit geldt echter alleen indien iemand de gehele bestelling retourneert. Voor de kosten om te retourneren draait de consument wel zelf op. Het terugbetalen van het aankoopbedrag dient te gebeuren met hetzelfde betaalmiddel als door de consument gebruikt is. Heeft uw schoonmoeder via iDeal betaalt, dan zal het geld ook terug gestort worden op dit bankrekeningnummer.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.